Egri Törvényszék - Elsőfokú ítélet a Gyöngyösön történt testi sértés ügyében

Az Egri Törvényszék N. T. I. rendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság F. Zs. II. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt két év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. 
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak élettársak voltak. A sértett és a barátja 2016. június 12-ére virradó éjjel Gyöngyös belvárosában szórakoztak, szeszesitalt fogyasztattak, majd éjfél körül egy helyi szórakozóhelyre indultak. Amikor a szórakozóhely elé értek, a szomszédos ház kapujában álló I. rendű vádlott leszólította őket azzal, hogy van eladó házi pálinkája. Az ajánlatot követően hármasban a ház udvarára mentek, ahol az I. rendű vádlott által kínált pálinkából ittak, ekkor a II. rendű vádlott is csatlakozott hozzájuk. Beszélgetés közben kiderült, hogy az I. rendű vádlott és a sértett között korábban már volt konfliktus, emiatt ismét szóváltás alakult ki közöttük. A sértett és a barátja attól tartottak, hogy a vita tettlegességig fajul, ezért az udvarról a kijárat felé indultak. Ekkor az I. rendű vádlott felszólítására a II. rendű vádlott a fészerből kihozott egy 99 cm hosszú fejszenyelet, és odaadta azt az I. rendű vádlottnak, aki az eszközzel hátulról egy alkalommal fejen ütötte a sértettet. Az ütés következtében a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az ütést követően a sértettet a barátja átkísérte a közeli buszpályaudvarra, a mentőszolgálat onnan szállította kórházba. 
 
Az ítéletet az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában tudomásul vette. Az ítélet ellen az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be. 
 
Az ítélet a II. rendű vádlott vonatkozásában jogerős.
 
Eger, 2017. november 08.
 
Egri Törvényszék Sajtóosztály