Egri Törvényszék - Elsőfokú ítélet a zagyvaszántói emberölés ügyében

Az Egri Törvényszék a megismételt eljárásban a mai napon meghozott elsőfokú ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő G. P. vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt kilenc év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság a vádlottat az ellene társtettesként elkövetett kifosztás bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.
 
Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014. április 23-án megjelent egy zagyvaszántói presszóban, és ott a munkaadójával, aki a büntetőeljárás során elhunyt, italozni kezdtek. A presszóban tartózkodó és ittas állapotban lévő sértett folyamatosan kötözködött a presszó vendégeivel. A sértett többszöri felszólítás ellenére sem hagyott fel cselekményével. Ekkor a vádlott társa a sértettet egy alkalommal pofon ütötte. Ezt követően a sértett egy sörösüveggel fejbe vágta a vádlottat, mire a vádlott és a társa többször megütötték, és a vádlott egyszer fejbe is rúgta a sértettet. Éjfél után az ittas állapotban lévő vádlott, a társa és a sértett hazafelé indultak a presszóból. A sértett folyamatosan sértegette a vádlottat. A provokációtól a vádlott indulatba jött, ennek hatására a sértett kerékpárját a földre dobta, majd a vádlott és a társa újra bántalmazták a sértettet. A sértett a bántalmazás következtében a helyszínen elhunyt. 
 
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a felmentő rendelkezés, az emberölési cselekmény minősítése, valamint a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében fellebbezést jelentett be. A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.
 
Eger, 2018. május 07.
Egri Törvényszék Sajtóosztály