Egri Törvényszék - Jogerős ítélet az állatkínzás miatt indult büntetőügyben

Az Egri Járásbíróság a 2017. október 30-án kihirdetett elsőfokú ítéletével N. B. vádlottat állatkínzás vétsége és rongálás vétsége miatt tíz hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, az ellen a vádlott felmentés, míg a védő elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezéssel élt. A főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta.
 
Az Egri Törvényszék a mai napon meghozott másodfokú határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette, melynek összegét összesen 300.000,- forintban határozta meg, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.
 
A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2015 szeptemberében, az esti órákban Andornaktálya külterületén vadászott. A vádlott a vadászatot 20 óra után fejezte be, amikor a vadászles közelében lévő vadetetőhöz indult, közben észlelte a tőle körülbelül 20-25 méterre lévő két német dog fajtájú kutyát. Az állatok villogó lámpával ellátott nyakörvet és szájkosarat viseltek, nem viselkedtek támadóan, nem űztek vadat, ennek ellenére a vádlott az engedéllyel tartott lőfegyverével egy lövéssel kilőtte a kan kutyát. A lövés a nyaki gerincoszlop és gerincvelő sérülésével járt, a kutya a lövés következtében önálló mozgásra képtelenné vált, és elpusztult. A kutya értéke 300.000,- forint, mely kár nem térült meg. 
 
A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályok betartásával megalapozott tényállást állapított meg, és okszerűen vont következtetést a vádlott bűnösségére. A másodfokú bíróság álláspontja szerint a szabadságvesztés büntetés a vádlott idős korára, büntetlen előéletére és a jelentős időmúlásra figyelemmel eltúlzott, ezért a szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette, mely büntetés a vádlott vonatkozásában alkalmas és elégséges a büntetési célok elérésére. A bíróság ítélete jogerős.
 
Eger, 2018. szeptember 14.
 
Egri Törvényszék Sajtóosztály