Egri Törvényszék - Megkezdte a bíróság a közösség tagja elleni erőszak miatt indult büntetőügy tárgyalását

Az Egri Járásbíróság a mai napon megkezdte a közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőügy tárgyalását.
 
Az ügyről: az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség K. G. I. rendű, S. M. II. rendű, S. E. III. rendű, D. I. IV. rendű, M. P. V. rendű és K. J. A. VI. rendű vádlottakat több rendbeli folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.
 
A vádirati tényállás szerint az I. rendű, a II. rendű, a III. rendű, a IV. rendű és az V. rendű vádlottak 2015. évben az úgynevezett „Betyársereg” tagjai voltak. 2015. január hónapban egy internetes oldalon megjelent egy olyan írás, mely szerint az egyik család tagjai lopják a fát, és rabszolgaként tartják a munkásaikat. A cikkben konkrétan meg nem nevezett személyeket a környéken lakók egyértelműen az egyik kisebbséghez tartozó családdal azonosították.
2015 februárjában az I. rendű vádlott kibérelte az érintett személy és családja által lakott ingatlanhoz közeli házat, ott többször megjelent a többi vádlott is. A rendszerint a „Betyársereg” jelképeit ábrázoló ruházatot viselő vádlottak 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen tartózkodtak, és az általuk használt gépjárművekből a sértettek lakóházát és a sértetteket is többször a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, valamint szidalmazták, fenyegették őket, és arra is felszólították, hogy a településről költözzenek el. A vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.
 
A bíróság a mai tárgyalási napon a vádirat ismertetését követően a vádlottakat hallgatta ki. A vádlottak vallomást nem tettek, fenntartották a nyomozás során tett vallomásukat, tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.
Csütörtökön a tárgyalás tanúk kihallgatásával fog folytatódni.
 
Eger, 2018. május 15.
 
Egri Törvényszék Sajtóosztály