Egri Törvényszék - Recski csecsemőhalál – a bíróság újabb szakértői véleményt szerez be

Az Egri Törvényszék 2017. november 13-án folytatta a 2016 júniusában meghalt recski csecsemő ügyének tárgyalását. A mai tárgyaláson a törvényszék az előzetes letartóztatásban lévő vádlott vonatkozásában a nyomozás során beszerzett elmeorvos és orvos szakértői véleményt készítő két szakértőt hallgatta meg. A szakértők a nyomozás során előterjesztett szakértői véleményüket fenntartották. 
 
A vádlott védője a kisfiú sérülése keletkezése időpontjának és mechanizmusának, vagyis annak megállapítása érdekében, hogy a gyermeket leejtették, és baleset történt, vagy pedig bántalmazták, új szakértő kirendelését kérte.
 
A vádlott és védője előzetes letartóztatás megszüntetése iránti indítványt terjesztettek elő, kérték, hogy a bíróság a vádlottat helyezze szabadlábra, és a házi őrizetét rendelje el. A bíróság a vádlottnak és védőjének az előzetes letartóztatás megszüntetése iránti indítványát elutasította. A végzés ellen a vádlott és védője szabadlábra helyezés érdekében fellebbezést jelentettek be.
 
A törvényszék a mai tárgyalást elnapolta, és a kislány sérelmére 2015. június 12-én elkövetett testi sértés időpontjára vonatkozóan a vádlott ismételt elmeorvosi vizsgálatát, és mindkét (a kislány és a kisfiú sérelmére elkövetett) cselekménnyel kapcsolatos egységes elmeorvos szakértői vélemény elkészítését rendelte el. A bíróság a kisfiú sérülése keletkezési mechanizmusának megállapítása érdekében újabb szakértői vélemény beszerzését is elrendeli. A bíróság a szakértői vélemények elkészítését követően fog az ügyben újabb tárgyalást tartani. 
 
Az ügyről: a Heves Megyei Főügyészség a vádlottat halált okozó testi sértés bűntettével és gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolja. A vádirati tényállás szerint a vádlott recski otthonukban 2016. június elsején éjjel próbálta a folyamatosan síró, mindösszesen három hónapos kisfiát nyugtatni, karjaiba vette, ringatta, de a gyermek továbbra is sírt. A vádlott a folyamatos sírástól elvesztette a türelmét, és indulatos állapotában a kisfiát nagy erővel megrázta, ennek következtében a gyermek feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött. Hajnali három óra körül a gyermek rosszul lett, ezért a szülei az orvosi ügyeletre vitték, ahol azonban már csak a halál tényét tudták megállapítani.
 
Eger, 2017. november 13.
 
Egri Törvényszék Sajtóosztály