Fővárosi Törvényszék - Előzetes letartóztatás emberölés miatt

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2017. július 9-én leszúrt egy ukrán állampolgárságú férfit egy kispesti alkalmi szállón. A sértett a helyszínen életét vesztette.
 
A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított 2017. július 9-én hajnalban szóváltásba keveredett két ukrán állampolgárságú férfival egy kispesti alkalmi szállón. A vita során egy 9 cm pengehosszúságú, összecsukható késsel megfenyegette és kizárta őket a teraszra. A két férfi befeszítette a terasz ajtaját és a szobájuk felé indultak, amikor a gyanúsított egy 15 cm pengehosszúságú késsel két alkalommal mellkason szúrta az egyiküket, aki a sérülés következtében perceken belül életét vesztette. 
 
A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.
 
A Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, illetve a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását. A védő nem vitatta, hogy a kényszerintézkedés elrendelésének feltételei fennállnak, ugyanakkor az előzetes letartóztatás végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézet kijelölését kérte.
 
A bíróság az ügyészi és a védői indítványt is megalapozottnak találta. A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek, a lefoglalás adatai, a kamerafelvétel és az arról készült rendőri jelentés, a halottszemle és a helyszíni szemle jegyzőkönyvei, valamint a gyanúsított vallomása támasztják alá. A bíróság végzése szerint figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény különös tárgyi súlyára, valamint a gyanúsított személyi körülményeinek rendezetlenségére, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. A bíróság megállapította azt is, hogy a gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a még kihallgatni tervezett személyek befolyásolásával, megfélemlítésével vagy más módon a bizonyítási eljárás meghiúsítására, veszélyeztetésére vagy megakadályozására törekedne. A gyanúsítottal szemben más bűncselekmények miatt korábban folyt, illetve jelenleg folyamatban lévő büntetőeljárásokra tekintettel vele szemben a bűnismétlés veszélye is megállapítható.
 
A bíróság 2017. július 12-i döntése alapján az eljárás jelenlegi szakaszában az enyhébb kényszerintézkedés elrendelésének feltételei nem állnak fenn és a fenti okok miatt szükséges és indokolt a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelése, mely 2017. augusztus 12-ig tart. A gyanúsított egészségügyi állapotára figyelemmel az előzetes letartóztatásának helyéül a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.
 
A végzés jogerős.
 
Budapest, 2017. július 12. 
 
Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály