Fővárosi Törvényszék - Másodfokú ítélet hűtlen kezelés bűntette miatt

A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2017. január 11-én ítéletet hirdetett a H. E. ellen hűtlen kezelés bűntette miatt indult büntetőügyben. A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, a vádlottat a hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól felmentette.
 
A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség azzal vádolta H. E.-t, hogy 2008 novemberében egy budapesti székhelyű Zrt. vezérigazgatójaként, visszaélve helyzetével, az ésszerű gazdálkodás szabályait mellőzve, egy személyben döntött öt olajfestmény megrendeléséről mintegy 10 millió forint értékben, amelyeket a Magyar Sport Háza Irodaház tárgyalótermében állítottak ki.
 
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2016. május 25-én kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki H. E.-t nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében, és 8 hónap – végrehajtásban 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki rá. A nem jogerős ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbeztek.
 
A másodfokú bíróság részben eltérő tényállást megállapítva indokolásában többek között hangsúlyozta, hogy a beszerzés nem volt közbeszerzési eljáráshoz kötve és nem volt kétséget kizáróan megállapítható vagyoni hátrány okozása.
 
Budapest, 2017. január 11. 
 
A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya