Győri Ítélőtábla - Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

A vádlott (1997) 2016. szeptember 10-én éjjel az utcán egymással szemben álló, verekedő csoportra lett figyelmes. A vádlott odament a részegen balhézó társasághoz, mert a bántalmazott N.L. a sógora volt. Végül a csoportok egy üzletsor mögött, betonozott parkolóban kötöttek ki, ahol a versenyszerűen ökölvívó vádlott egy alkalommal, ököllel, legalább közepes erővel szájon vágta az ittassága miatt instabil sértettet, aki az ütéstől rögtön elveszítette az egyensúlyát és hanyatt esett, a tarkójával a beton burkolatba csapódott és nyomban elveszítette az eszméletét. A vádlott ezt látva, futva elmenekült a helyszínről. A sértett a koponyaűri sérülések következtében életveszélyes állapotba került. 
 
A fenti tényállás alapján a Tatabányai Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. Megállapította, hogy a vádlott a felfüggesztés próbaideje alatt pártfogó felügyelet alatt áll. Különös magatartási szabályként a vádlottat eltiltotta a nyilvános fesztiválok látogatásától.
 
Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a vádlott terhére, a kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamának megemelése, a büntetés végrehajtása felfüggesztésének mellőzése és közügyektől eltiltás kiszabása végett. Az vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.
 
A Győri Ítélőtábla a mai napon megtartott nyilvános ülésen annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy mellőzte a vádlott nyilvános fesztiválok látogatásától való eltiltását, egyebekben helybenhagyta. Kifejtette, hogy mivel a vádlott maga ment kifejezetten a verekedés helyszínére, ezért vele szemben jogos védelmi helyzet megállapítására nincs lehetőség. Az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéssel összefüggésben rámutatott az ítélőtábla, hogy az figyelmeztető jellegű, de egyúttal arányos büntetésnek is minősül, így annak sem enyhítését, sem súlyosítását nem ítélte megalapozottnak. Nem volt ugyanakkor indoka a nyilvános fesztiválokon való részvételtől való eltiltásának – jelen bűncselekmény elkövetése sem kapcsolódott ilyen rendezvényhez -, ezért ezt a magatartási szabályt mellőzte az ítélőtábla. 
 
Győr, 2017. szeptember 13.
Győri Ítélőtábla Sajtóosztály