Győri Ítélőtábla - Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

A vádlott és Sz. J. L. sértett között viharos szerelmi kapcsolat volt, 2015. július 26-án közös gyermekük született. A vádlott gyakran kifogásolta a sértett korábbi kapcsolatból született gyermekeinek életmódját, illetve féltékeny volt és italozó életmódot folytatott. Mivel a vádlott és a sértett kapcsolata megromlott, a vádlott 2016. május 5-én a sértett házából elhozta az ingóságait, veszekedve a sértettel, ennek során rendőri intézkedésre is sor került. A sértett házában tartózkodott aznap a sértett 4 gyermeke, valamint M. J.-né P. D és P. Z. sértettek is. A sértettek 23 óra 30 perc körül feküdtek le aludni. Éjfél után a vádlott ittas állapotban ment a sértett házához azzal a céllal, hogy motorbenzinnel a házat lelocsolja és a benne lévő személyekre rágyújtja. Ezért a vádlott a teraszon lévő bútorokat és az ott kiterített ruhákat motorbenzinnel lelocsolta és felgyújtotta, majd a terasz ajtaját berúgta és a házba behatolt, a nappaliban lévő asztalt felrúgta és a járólapra is benzint locsolt, majd meggyújtotta. Ezt követően berontott M. J.-né P. D és P. Z. sértettek szobájába, kiabált és lökdösni kezdte őket. Sz. J. L. sértett két gyermeke kezdte el oltani a tüzet a nappaliban. A vádlott megütötte M. J.-né P. D. sértettet majd lökdösni kezdte Sz. J. L. sértettet és mindkettejük haját megtépte, közben azt kiabálta, hogy „büdös kurvák most megdöglötök, megöllek titeket, rátok gyújtottam a házat”. A vádlott megpróbálta megakadályozni, hogy a sértettek értesítsék a tűzoltókat. Miután a sértett egyik gyermeke a vádlottat meglökte, a vádlott kifutott a házból, miközben egy benzines palackot dobott be a nappaliba. A házban tartózkodó valamennyi személy el tudta hagyni az égő házat. Időközben a vádlott visszatért az égő házhoz és továbbra is agresszívan viselkedett, végül a helyszínre érkező rendőrök a vádlottal szemben testi kényszert alkalmaztak és előállították. A vádlott a cselekményét abba belenyugodva követte el, hogy a házban tartózkodók tűzhalált szenvedhetnek, amely nagy szenvedésérzettel járó halálnem.
A fenti tényállás alapján a Tatabányai Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltött személy, védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és rongálás bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést az emberölés bűntettének tárgyában felmentés érdekében.
 
A Győri Ítélőtábla a mai napon meghozott ítéletével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Határozata indokolásában kifejtette, hogy a fellebbezésben foglaltakkal szemben a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vádlott szándéka legalább eshetőlegesen a sértettek élete kioltására irányult. Erre utalt, hogy a tűz okozása során benzin mellett égésgyorsító anyagot is alkalmazott, meg akarta akadályozni, hogy az egyik sértett telefonon a tűzoltókat értesítse, a tüzet oltani kívánó sértetteket ebben gátolta. Amikor pedig a szomszéd az égő házhoz érkezett, vele a vádlott közölte, hogy „rágyújtottam a cigány kurvára a házat.” Emiatt nem lehetett helye a bűncselekmény helyes minősítése megváltoztatásának. Alaptalan volt a kiszabott büntetés enyhítésére irányuló fellebbezési kérelem is, mivel a vádlott cselekménye többszörösen minősített esete volt az emberölés kísérletének. A vádlott az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításával legkorábban 2021. szeptemberében bocsátható feltételes szabadságra.
 
Győr, 2017. 11. 08.
 
Győri Ítélőtábla Sajtóosztály