Győri Ítélőtábla - Tizenegy év fegyházra ítélték a nevelőapát

A Győri Ítélőtábla a vádlott és védője fellebbezése alapján enyhítette annak a 45 éves tatabányai férfinak a büntetését, akit az elsőfokú bíróság nevelt lánya sérelmére elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés bűntette miatt 14 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre ítélt. A jogerős ítélet tényállása szerint a vádlott 2004 év végétől 2012 novemberéig élettársa idősebbik leánygyermekével több alkalommal végzett szexuális cselekményt, illetőleg ilyen cselekmények eltűrésére bírta rá az 1999-ben született sértettet. 
 
A 2012-ben befejeződött cselekménysorozatot követően 2016 novemberében került sor a feljelentés megtételére. A bíróság jogerős ítéletében rámutatott arra, hogy a kirívóan hosszú időn keresztül a gyermek szexuális életét az egész életére kiható módon befolyásoló cselekmények társadalomra veszélyessége hosszú tartamú büntetést kíván, azonban a vádlott javára értékelt enyhítő körülmények és a büntetési célok nem indokolják az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés időtartamát. Erre tekintettel a kiszabott büntetést a 10 év közügyektől eltiltás büntetés érintetlenül hagyása mellett 11 év fegyházra enyhítette. Egyben az ügyészség büntetés súlyosítására irányuló fellebbezését alaptalannak ítélte a másodfokú bíróság.
 
2017. évben a régióhoz tartozó törvényszékekről a Győri ítélőtáblára eddig 17 db szexuális tárgyú büntetőügy érkezett, ebből 14 döntést bírált felül a másodfokú bíróság.
 
Győr, 2017. december 6.
 
Győri Ítélőtábla Sajtóosztály