Győri Törvényszék - Előzetes letartóztatás elrendelése

A Győr Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki szombaton a hajnali órákban az egyik győri szórakozóhely mellett egy fiatal lánnyal erőszakoskodott.
 
A bíróság megalapozottnak találta az ügyészi indítványt és a Be. 129.§ (2) bekezdés a) és b) pontja alapján elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. 
 
A gyanúsított tagadta a terhére rótt 18. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal, élet elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak bűntett kísérletének elkövetését, azonban a bíróság a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését látta indokoltnak. 
 
A határozat indokolása tartalmazza, hogy a gyanúsított vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, a gyanúsított a vele szemben intézkedő rendőrök elől is futva menekült szombat hajnalban. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél enyhébb kényszerintézkedés elrendelésével nem biztosítható, figyelemmel a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, jellegére, az elkövetés körülményeire és a gyanúsítottal szemben folyamatban lévő más büntetőeljárás tényére is. 
 
A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 
 
A döntés jogerős.  
 
Győr, 2018. február 12.
Győri Törvényszék Sajtóosztály