Győri Törvényszék - Elsőfokú ítélet a soproni kettősgyilkosság ügyében

A Győri Törvényszék elsőfokú ítéletében K. R. vádlottat az ellene a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint a felfegyverkezve, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.
 
Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2005 óta áll pszichiátriai kezelés alatt. Állapotában 2016 decemberében rosszabbodás következett be, teljesen elszigetelődött, viselkedése agresszív lett a kezelései ellenére is. A vádlott a szüleivel élt soproni otthonukban, amikor 2017 novemberében eddig ismeretlen okból otthon tartózkodó szüleire támadt, kalapáccsal, szúró- és vágóeszközökkel, húsverőkkel ütlegelte őket. A sértettek a helyszínen életüket veszítették, a halál oka mindkettőjük esetében diffúz agyroncsolódás volt. A sértettek sérülései és a bekövetkező halál között közvetlen okozati összefüggés volt, az elszenvedett sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a halál néhány percen belül beállt, a sértettek életének megmentésére ideális körülmények között sem lett volna lehetőség. A cselekmény másnapjának reggelén a rendőrök a helyszínre mentek, mert állampolgári bejelentés érkezett, hogy az egyik lakásból folyik a víz. A rendőrök nem tudtak bemenni a lakásba, ezért a helyszínre érkező tűzoltók betörték az ajtót, akikre a vádlott egy kalapáccsal támadt a belépést követően. A vádlottat végül elfogták és a győri pszichiátriai osztályra szállították.
 
A bíróság az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a vádlott elmeállapota a szülei megölésének időpontjában kizárta azt, hogy cselekménye következményeit felismerje. A tárgyaláson meghallgatott szakértők is megerősítették, hogy a vádlott beszámítási képessége kizárt volt a cselekmény elkövetésének idején is. A hatályos büntető törvény pedig a beszámítási képesség kizártságát büntethetőséget kizáró okként szabályozza. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben az elkövető beszámítási képessége kizárja, hogy a cselekménye következményeit felismerje, vagy e felismerésnek megfelelően cselekedjen, akkor – hiába követte el ténylegesen az emberölést – az eljárásjogi szabályok előírásai szerint fel kell menteni az ellene emelt vád alól.
 
A bíróság ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szörnyű tragédia nem maradt következmények nélkül az elítélt számára, hiszen elrendelte a kényszergyógykezelését. Miután a szakértők megállapították, hogy a vádlott gyógyíthatatlan betegségben szenved, beláthatatlan ideig kényszergyógykezelés alatt kell állnia. A kényszergyógykezelés pedig a büntető törvényben meghatározott intézkedés, amelyet olyan személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövető vádlottal szemben kell alkalmazni, aki kóros elmeállapota miatt nem büntethető és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt követne el.
 
A döntést az ügyész és a védő tudomásul vette, míg a vádlottnak nyolc nap áll rendelkezésére nyilatkozata megtételére.
 
 
Győr, 2018. október 11. 
 
 
Győri Törvényszék Sajtóosztály