Győri Törvényszék - Másodfokú döntés a hőlégballonos baleset ügyében

A másodfokon eljárt Győri Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben a vádlottat légi közlekedés veszélyeztetésének vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért a vádlottat három év időtartamra a hőlégballon vezetésétől eltiltotta.
 
Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2015. júliusában az esti órákban a Lipót községben szervezett rendezvényen a futballpálya mellett végzett -az általa üzemeltetett hőlégballonnal- repülési tevékenységet. Ennek során kötött lebegésből nyújtott repülési szolgáltatást, az utasokat 20 méter magasságig emelte fel. A ballont egymástól kb. 5 méterre leállított két járműhöz rögzítette kötéllel, amelyre azok elhasznált állapota miatt a vádlott csomókat is kötött. A hőlégballon légi-alkalmassági bizonyítványa 2010. évben lejárt, arra a vádlott felelősségbiztosítást nem kötött. Az esti órákban három utas szállt a hőlégballon kosarába, a vádlott velük együtt megkezdte az emelkedést, de előzetesen a meteorológiai viszonyokról nem tájékozódott. A hőlégballon emelkedés közben elmozdult az érkező szél hatására, az egyik rögzítőkötél elszakadt, és miközben a futballpálya fölé sodródott, a másik rögzítőkötél is elszakadt. A ballon egy személygépkocsinak ütközött, majd egy kerítésnek csapódott, majd a kupola légvezetékeket szakított el, amelyek egy másik személygépkocsi motorházára estek. A kupola levált és kigyulladva továbbsodródott, majd távolabb a szántóföldre esett. Az egyik utas 8 napon túl, míg a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
 
A másodfokú bíróság az első fokú bíróság által megállapított tényállásból mellőzte, hogy a vádlott nem tájékozódott előzetesen az időjárásról. A másodfokú bíróság ugyanakkor a tényállást kiegészítette a szakvéleménynek a kötelek elhasznált állapotára vonatkozó megállapításaival.
 
A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elkövetett cselekmény súlyával arányban álló a kiszabott büntetés, figyelemmel arra is, hogy a baleset a fesztiválozókban nagy riadalmat keltett, továbbá személyi sérülés, és jelentős anyagi kár is keletkezett a cselekménnyel összefüggésben.
 
Az ítélet jogerős.
 
Győr, 2017. február 20.
 
Győri Törvényszék Sajtóosztály