Kaposvári Törvényszék – előzetes letartóztatás elrendelése különösen nagy kárt okozó csalás ügyében

A Kaposvári Járásbíróság 2017. október 9-én elrendelte az előzetes letartóztatását annak az öt gyanúsítottnak, akiket különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vettek őrizetbe. A bíróság megalapozottnak találta a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények alapos gyanúját.
 
A büntetőeljárás eddigi adatai alapján az öt férfi elhitette a sértettel, hogy egyiküknek államtitkárként döntési jogosultsága van európai uniós pályázatok elbírálásában, és meghatározott pénzösszeg ellenében segítséget nyújt neki vissza nem térítendő  támogatás elnyeréséhez.
 
A bíróság határozatának indokolása szerint valamennyi gyanúsított esetén megalapozottan lehet tartani a bűnismétlés veszélyétől, valamint attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Két gyanúsított vonatkozásában a bíróság a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelését a szökés, elrejtőzés veszélyére tekintettel is indokoltnak találta.
 
A bíróság gyanúsítotti, illetve védői indítványra vizsgálta az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazhatóságának lehetőségét is. Megállapította, hogy különösen a bizonyítékok megváltoztatásának veszélye kiküszöbölésére enyhébb kényszerintézkedés nem volna alkalmas, ezért a gyanúsítottak, illetve védőik házi őrizet elrendelésére irányuló indítványát elutasította.
 
A végzés nem jogerős.
 
Kaposvár, 2017. október 10.