Kaposvári Törvényszék - Határozat helyi népszavazás ügyében

A Kaposvári Törvényszék 2017. november 9-én kelt végzésében  megváltoztatta  a Kaposmérői Helyi Választási Bizottság határozatát, és a helyi népszavazás kezdeményezésére vonatkozó kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet hitelesítette. 
 
A Kaposmérői Helyi Választási Bizottság határozatában elutasította annak az  aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését, amelyen az INERT-INWEST Kft. hulladék-feldolgozó üzem létesítéséről tartandó helyi népszavazási kezdeményezésre vonatkozó kérdés szerepelt. 
 
A határozat ellen bejelentett jogorvoslati kérelem alapján a Kaposvári Törvényszék döntésével az aláírásgyűjtő ívet hitelesítette. Eljárása során azt vizsgálta, hogy a helyi népszavazás tárgya a képviselő-testület hatáskörébe tartozik-e. 
 
A bíróság döntésének indokolása szerint a feltenni kívánt kérdésben helyi népszavazás tartható. Az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló Kft. gazdálkodásával kapcsolatos döntés az önkormányzati vagyongazdálkodás körében ugyanis a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, másrészt a hulladékgazdálkodás kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, amely a képviselő-testület döntését igényli.
 
A törvényszék határozata jogerős. 
 
Kaposvár, 2017. november 13. 
 
Kaposvári Törvényszék Sajtóosztály