Kaposvári Törvényszék - Ítélet a zálogházi rablók ügyében

A Marcali Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt az erőszakos többszörös visszaeső vádlottat 12 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte, megállapítva azt is, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A II. r. vádlottal szemben 6 év 6 hónap fegyházbüntetést szabott ki azzal, hogy annak kétharmad részét követően feltételes szabadságra bocsátható. 
 
A Marcali Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2016. június 28-án motorkerékpárral mentek egy marcali ékszer-, illetve zálogházhoz, melynek kirakatát az I. r. vádlott egy kalapáccsal betörte, ezt követően a kirakatban található mintegy 7,2 millió forint értékű ékszereket megpróbálták eltulajdonítani. A cselekményt észlelte egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a motor indítókulcsát kivette és zsebre tette, mire az I. r. vádlott a még mindig nála lévő kalapáccsal rátámadt. A rendőr egy hirdetőtáblát kapott védekezésül maga elé. 
 
Tekintettel arra, hogy a cselekményt többen is észlelték, a vádlottak a helyszínről elmenekültek, azonban a közelben őket a rendőrök elfogták. 
 
Az ítélet kapcsán az ügyész három nap határidőt tartott fenn a jognyilatkozat megtételére, míg a vádlottak és védőik eltérő minősítésért és enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.
 
Kaposvár, 2018. május 11.
Kaposvári Törvényszék Sajtóosztály