Kecskeméti Törvényszék - Börtönre ítélték az internetes csalókat

A Kalocsai Járásbíróság bűnösnek találta azt a négy férfit és egy nőt, akiket internetes csalással vádol az ügyészség.
 
Az ítélet szerint az ügy I.r. vádlottja, annak testvére és egy barátjuk elhatározták, hogy internetes csalásokat fognak elkövetni úgy, hogy fiktív hirdetéseket adnak fel használt és új műszaki cikkekre vonatkozóan „az eladásokból” befolyó összeget pedig egymás között elosztják. A fiktív áruhirdetéseket az I.r. vádlott adta fel Budapesten szabad internet-hozzáférésű kávézókban, éttermekben azzal, hogy különböző műszaki cikkeket ad el, azonban a vételárat előre utalással kell teljesíteni. A hirdetésekbe olyan telefonszámokat jelölt meg, melyek SIM kártyái használt telefonokat értékesítő boltokban vásároltak. Ez a SIM kártyákat korábban hajléktalan személyek nevére aktiválták. A vevőkkel az I. és a II.r. vádlottak beszéltek és részükre azt a tájékoztatást adták, hogy futárszolgálattal küldik meg a megrendelt és kifizetett árut. Futárként rendszerint a II.r. vagy III.r. vádlott beszélt, elhitetve a vevőkkel, hogy az árú már úton van. A sértetti átutalásokhoz a bankszámlát a IV.r. és az V.r vádlottak biztosították jutalékért cserébe. A vádlottak a csalásból megszerzett mintegy négymillió forintot saját céljaikra költötték. Összesen 73 személyt károsítottak meg.
 
A járásbíróság az I.r. vádlottat 2 év 2 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra, a III.r. vádlottat 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra, míg a IV.r. vádlottat 1 év 4 hónap, az V.r. vádlottat pedig 1 év 8 hónap – esetükben felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte.
 
Az ítélet a IV.r. vádlott vonatkozásában jogerős, társai esetében ugyanakkor - a bejelentett fellebbezésekre tekintettel - a Kecskeméti Törvényszék jár el a másodfokú eljárásban.
 
Kecskemét, 2017. november 8.
 
                                                                        Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály