Kecskeméti Törvényszék - A „Parndorfi-ügy” vádlottait defekt, közlekedési baleset és üldöző rendőrök is akadályozták az embercsempészések során

Március 9-én, pénteken a 2018. február 16-i tárgyalási napon már részben ismertetett, a XXI. vádponthoz, valamint a XXII. vádponthoz kapcsolódó telefonbeszélgetések lejátszására került sor, amelyekből kiderült, hogy a szállítások végrehajtását defekt, közlekedési baleset és üldöző rendőrök is nehezítették.
 
A XXI. vádpont szerint a bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 22-én 40 fő harmadik országbeli állampolgárt szállítottak Németországba. A tehergépjármű 13 óra körül érte el úti célját, majd a XIII. r. vádlott visszaindult Magyarországra, ahol közlekedési balesetet okozott, amely miatt nyomozás indult ellene és a járművet lefoglalták.
 
A XXII. vádpont lényege szerint a bűnszervezet 2015. augusztus 23-án 58 személyt kísérelt meg a IV. r. vádlott, illetve egy másik sofőr által vezetett tehergépjárművel Nyugat-Európába csempészni. A szállításokat ez esetben is előfutó biztosította. A 20 főt szállító tehergépjárművet az osztrák rendőrség ellenőrzés alá kívánta vonni, ezért a sofőr az üldözőit megpróbálta az autópályáról leszorítani, amelynek következtében több rendőr meg is sérült. Végül a sofőrt elfogták és a Linzi Tartományi Bíróság 5 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A IV. r. vádlott által vezetett jármű rakteréből dörömbölés hallatszott, amelyet a IV. r. vádlott telefonon jelzett a II. r. vádlottnak, aki megtiltotta a megállást. A tehergépjármű Ausztriában defektet kapott, ezért a IV. r. vádlott és az előfutó a 38 fő csempészett személyt hátrahagyva Magyarországra menekült.
 
Az I. r. vádlott észrevételezte, hogy ő minden szállításnál 3-400 Eurót adott a sofőröknek azért, hogy a menekülteknek vizet és élelmet vásároljanak, ő mindig törődött a szállított személyekkel. A II. és a IV. r. vádlottak ennek ellentmondó nyilatkozatokat tettek.
 
Az eljárás 2018. március 22-én a hanganyag további részeinek lejátszásával, míg 2018. március 23-án tanúk kihallgatásával folytatódik.
 
Kecskemét, 2018. március 9.
 
Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály