Miskolci Törvényszék - Cefreerjesztő tartályban fulladt meg

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt szabott ki az Ózdi Járásbíróság 1 év – 2 évre felfüggesztett - fogházbüntetést a mai napon első fokon egy pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben.
 
A sértett alkalmi munkavégzés keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben. A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így különösen nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz. A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel. Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg. 
A sértett a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen oksági összefüggésben áll a vádlott többszöri szabályszegéseivel.
 
A bíróság a felfüggesztett fogházbüntetésen túl ítéletében a vádlottat 1 évre a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is eltiltotta. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte, hogy amikor tudomást szerzett a balesetről, azonnal a sértett után ugrott a tartályba, ahol ő is rosszul lett. A sértett életét azonban már nem tudta megmenteni. 
 
Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be. 
 
Miskolc, 2018. november 8.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály