Miskolci Törvényszék - Előzetes letartóztatásba került a gyanúsított, aki mentősökre támadt

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a gyanú szerint előbb egyik rokonát bántalmazta, majd másnap Sajópetri és Kistokaj között mentősökre támadt.
 
A gyanúsított férfival szemben azért indult büntetőeljárás, mert 2018. június 8-án alsózsolcai otthonukban egy 24 centiméteres vésővel egy alkalommal fejen, majd halántékon ütötte nagymamáját és a földre kerülő sértettre rátaposott. 
 
Másnap a gyanúsított rosszul lett, ezért mentőt hívtak hozzá. A kórház felé tartva a gyanúsított váratlanul előbb a mentőápolót ököllel halántékon ütötte, majd a gépkocsivezetőt is megtámadta, ököllel orron ütötte. A gyanúsítottat a mentő személyzete lefogta, így hárítva el további támadásait. A mentőápoló 8 napon belül gyógyuló sérüléseket, míg a gépkocsivezető az orrcsont törésével járó, 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
 
A gyanúsítottal szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés miatt indult eljárás. A mentőápoló és a betegeket szállító gépkocsivezető ugyanis közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, és ezen minőségükben büntetőjogi védelemben részesülnek. 
 
Amennyiben a bíróság a fenti cselekmények elkövetése miatt a gyanúsított bűnösségét megállapítja, a férfi 7 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A büntetés súlya miatt fennáll a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított nagymamájával – az ügy egyik sértettjével – közös háztartásban él, a bíróság szerint feltehető az is, hogy hozzátartozója sérelmére újabb bűncselekményt követ el. Mindezek miatt a bíróság a vádlott előzetes letartóztatását rendelte el.
 
A végzést az érintettek tudomásul vették, az jogerőre emelkedett.
 
Miskolc, 2018. június 12.
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály