Miskolci Törvényszék - Előzetes letartóztatásba került a gyanúsított, aki 18 alkalommal tört be hétvégi házakba

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.
 
A gyanúsítás szerint a terhelt Mályiban és Nyékládházán található hétvégi házakba, valamint az azokhoz tartozó garázsokba, pincékbe 2017. május végétől 2017. augusztus elejéig összesen 13 alkalommal ment be. A módszere az volt, hogy az ingatlanok ajtaját, vagy ablakát betörte, majd azokból többek között konyhai eszközöket, élelmiszereket, láncfűrészt és kerékpárokat vitt el. Egy alkalommal egy társasház alagsorából vitt el egy kerékpárt, további öt alkalommal a lopás kísérleti szakban maradt. A terhelt a legutóbbi elkövetése alkalmával, 2017. augusztus 2-án a sértett Nyékládházán található családi házában a fentiekhez hasonló cselekményeket kísérelt meg elkövetni, miközben tetten érték.
 
A bíróság a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak találta és szükségesnek látta az előzetes letartóztatás elrendelését is, az alábbi indokok alapján: a gyanúsított a vele szemben folyamatban lévő eljárás tartama alatt újabb szándékos bűncselekményt követett el, mely cselekmények miatt 6 év 9 hónapig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Utóbbi a bíróság szerint már önmagában megalapozza a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélyét. Az elvett tárgyak felkutatása még folyamatban van, így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítási eszközök elrejtésével veszélyeztetné az eljárás eredményességét. Tekintettel arra, hogy a többszörösen büntetett előéletű terhelt jövedelemmel nem rendelkezik, hasonló jellegű vagyon elleni cselekmények elkövetése révén biztosítja megélhetését, tartani lehet attól, hogy újabb bűncselekményt követne el. 
 
A bíróság végzése jogerőre emelkedett.
 
Miskolc, 2017. augusztus 4. 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály