Miskolci Törvényszék - Európai elfogatóparancs alapján került előzetes letartóztatásba a vádlott

A Miskolci Törvényszék az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig  elrendelte az előzetes letartóztatását annak a vádlottnak, akit európai elfogatóparancs fogtak el az Egyesült Királyság területén, és adtak át a magyar hatóságoknak. 
 
A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott ellen társtettesként elkövetett, nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, és bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult büntetőeljárás. A terhelt tekintetében az ügyészség a vádemelést elhalasztotta, és határozatában 5 évre elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, azzal, hogy meghatározott időközönként jelentkezzen a pártfogó felügyelőnél. A terhelt számára már ezen határozat sem volt kézbesíthető, ugyanis ismeretlen helyre távozott. Miután a terhelt az előírt magatartási szabályokat megszegte és a hatóság elől elrejtőzött, az ügyészség vádat emelt. 
 
A fenti körülményekre tekintettel döntött úgy a bíróság 2014. júniusában, hogy európai elfogatóparancsot bocsát ki a terhelt felkutatására. Az elfogatóparancs alapján a vádlottat az Egyesült Királyságban eljáró hatóságok elfogták, majd átadták a magyar hatóságoknak. A törvényszék a büntetőeljárás zavartalan lefolytatásához fűződő érdek miatt az előzetes letartóztatás elrendelését szükségesnek látta, figyelemmel arra, hogy a vádlott a hatóság elől külföldre szökött, ezáltal évekre kivonva magát a büntetőeljárás hatálya alól. Így alappal feltehető az is, hogy szabadlábon hagyása esetén ismét megszökne, vagy újból külföldre távozna.
 
A bíróság döntése nem jogerős, azzal szemben a vádlott fellebbezett.
 
 
Miskolc, 2017. április 16. 
 
A Miskolci Törvényszék Sajtóosztálya