Miskolci Törvényszék - Mindhárom vádlott bűnös a csecsemő meggyilkolásában

A Miskolci Törvényszék ítéletet hirdetett 2018. október 11-én annak a három vádlottnak az ügyében, akik ellen tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, előre kitervelten, társtettesként elkövetett emberölés miatt indult eljárás. 
 
A megállapított tényállás szerint az egy háztartásban élő vádlottak rokonok, I. rendű a II. rendű vádlott férje, míg a III. rendű kettejük közös leánygyermeke. 
Az I. rendű vádlott az – akkor még fiatalkorú - III. rendű vádlottat 2006-tól kezdődően, mintegy 10 éven át különböző szexuális cselekményekre kényszerítette. A külvilágtól elszigetelve élő lányt az apja többször megverte és megöléssel is fenyegette, amennyiben szólni mer bárkinek a történtekről.
A II. rendű terhelt 2010 környékén szerzett tudomást a férje és lánya kapcsolatáról, de az ellen semmit nem tett, abba belenyugodott. Ebből az erőszakos kapcsolatból született meg 2011-ben az I. és a III. rendű vádlottak közös gyermeke, akinek vér szerinti apját eltitkolták a lakókörnyezetük elől. 
2015 év végén az – akkor már felnőtt korú -  III. rendű vádlott ismét várandós lett az apjától. A vádlottaknak abortuszra nem volt pénze, de megtartani sem akarták a gyermeket, így elhatározták, hogy megölik. A megfogant gyermeket, de magát a terhesség tényét is megpróbálták eltitkolni a környezetük elől. A lány nem járhatott el otthonról, bő ruhákba öltöztették, sőt a várandósság előrehaladtával a hasát is lekötözték.
A III. rendű vádlott a családi házuk egyik szobájában adott életet a babának. A lánynak az anyja segédkezett a szülésben. A szülésnél jelen volt a lány apja és a velük együtt élő kiskorú gyermekek közül három. 
Miután a gyermek megszületett a II. rendű vádlott egy kabátba, majd pulóverbe tekerte és egy táskába helyezte. A táskát a házban található ágyneműtartóba rakták, majd ruha-, illetve ágyneműket helyeztek rá és sorsára hagyták az életképes újszülöttet. A baba elhanyagoltság miatt 4 óra múlva életét vesztette. 
Másnap a III. rendű vádlott rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. A vizsgálat során derült fény az előző éjszakai szülésre. A gyermek holttestét a nyomozó hatóság találta meg az ágyneműtartóban. 
 
A Miskolci Törvényszék mindhárom vádlottat bűnösnek találta a csecsemő megölése miatt tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben. Az I. rendű vádlottat szexuális erőszak, vérfertőzés miatt is elítélte a bíróság. 
A vérfertőző apa és felesége a tetteikkel a családban élő további kiskorú gyermekeik erkölcsi fejlődését is veszélyeztették, ezért a bíróság kiskorú veszélyeztetése miatt is megállapította a bűnösségüket.
 
A törvényszék I. rendű vádlottat 25 év, míg II. rendű vádlottat 20 év fegyházbüntetésre ítélte. A III. rendű vádlott esetében, aki egyben a bűncselekmény áldozata is volt 2 év tartamú szabadságvesztést szabott ki a bíróság, melynek végrehajtást 3 évre felfüggesztette. 
 
A bíróság a szabadságvesztések tartalmának megállapításakor valamennyi terhelt esetében enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletüket. A III. rendű vádlott esetében további enyhítő körülmény volt, hogy a feltárt esetnek nem csak terheltje, de egyben sértettje is volt. Az I. és II. rendű vádlottak vonatkozásában súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy cselekményük elhúzódó jellegét.
 
Az I. és II. rendű vádlottak, továbbá védőik fellebbezést nyújtottak be az ügyben, míg ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. A bíróság ítélete nem jogerős, a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. 
 
Miskolc, 2018. október 11.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály