Miskolci Törvényszék - Sátoraljaújhelyen, a nyílt utcán zsarolta a sértetteket

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás azzal a gyanúsítottal szemben, akit a mai napon helyezett előzetes letartóztatásba a Miskolci Járásbíróság.  
 
A gyanúsítás szerint a fiatalkorú fiú két sértettet súlyos fenyegetés kilátásba helyezésével zsarolt meg a náluk lévő készpénz megszerzése érdekében. A gyanúsított 2017. július 7-én a sátoraljaújhelyi sportcsarnok előtti közterületen arra kényszerítette a sértettet, hogy adjon át részére 50.000.- forintot, majd megfenyegette, hogy amennyiben értesíti a rendőrséget, a bandájával feltöri a házát, őt, a családját, és mindenkit, akit ott talál, megöl. Július 10-én egy sátoraljaújhelyi lakótelep mögötti garázssoron szólított fel egy másik sértettet, hogy térdeljen le, kezeit emelje fel, majd zsebeit ürítse ki. A gyanúsított a sértett tárcájából 10.000.- forintot vett ki, majd arra szólította fel, hogy a telefonjára mondja azt, hogy a pénzt kölcsön adta neki. Ezután őt is megfenyegette, hogy ha szól a rendőrségnek, megöli a családját.
 
A bíróság a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak, a gyanúsított előzetes letartóztatását indokoltnak találta, ezért 2017. augusztus 12-ig elrendelte a terhelttel szembeni legsúlyosabb kényszerintézkedést. Döntése szerint a gyanúsításban szereplő bűncselekmények miatt – fiatal kora miatt - 1 évtől 7 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, ez a tény pedig önmagában megalapozza a szökésének, elrejtőzésének veszélyét. A magát részben vagyon elleni erőszakos bűncselekmények elkövetéséből fenntartó gyanúsított szabadlábra kerülése esetén az is feltehető, hogy újabb bűncselekményt követne el. A gyanúsításban szereplő cselekményt pedig gátlástalanul, a nyílt utcán, útonálló módon követhette el.
 
A végzés nem jogerős, azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be. 
 
Miskolc, 2017. július 12.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály