Miskolci Törvényszék - Sikeres jogosítványért adtak pénzt

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény alapján már az előkészítő ülésen ítéletet hozott a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság abban a büntetőeljárásban, amelyben az ügyészség hivatali vesztegetés miatt emelt vádat.
 
Az I. r. vádlott, mint járműoktató két alkalommal 10.000.- forint készpénzt vett át további vádlottaktól B kategóriás járművezetői vizsgájuk sikeres letétele érdekében. Ezt a pénzt aztán továbbadta, a szintén vádlottként szereplő vizsgabiztosnak. A forgalmi vizsgák a tanulók által elkövetett hibáktól függetlenül a pénzösszeg átadásáért cserébe sikeresek lettek.
 
A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ilyen feltétel, hogy a vádlott tárgyalás tartási jogáról lemond, beismerő vallomást tesz, amit a bíró elfogad. Így a bíróság már az eljárás ezen szakaszában ítéletet hozhat. A bűnösséget nem vagy csak részben beismerő vádlott esetében tárgyalásra kerül sor.
 
A bíróság a részletes beismerő vallomást tett járműoktatót és két tanulót hivatali vesztegetés bűntettében, a vizsgabiztost hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek. A járműoktatót 1 év 2 hónap, míg a vizsgáztatót 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, mindkettőjük esetében a büntetést 2 évi próbaidőre felfüggesztve. A két tanulót, akik az összeget átadták a sikeres vizsgáért cserébe megrovásban részesítette a bíróság. 
 
Miskolc, 2018. november 7.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály