Miskolci Törvényszék - Testvére életére tört, börtönbüntetésre ítélték

A Miskolci Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, akivel szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás.
 
Az ítélet szerint a vádlott és a sértett testvérek, az édesanyjukkal éltek egy lakásban Ózdon. 2015 augusztusában az esti órákban a két férfi összevitatkozott, a vádlott többször arcon ütötte a sértettet. A sértett a földre került, majd felállt és a szobájába indult. Ekkor a terhelt a testvérét ismét a földre rántotta és a hasán fekvő sértettet testszerte ütötte és rúgta, a nyakát átölelve fojtogatta. Ezután egy 21 centiméter pengehosszúságú késsel a földön fekvő testvérét a háta középső részén, a lapocka alatt a gerinc mellett többször megszúrta. A lakásban tartózkodott és az eseményeket észlelte a terhelt édesanyja, aki a fia kezéből a kést kivette, majd értesítette a mentőket.
 
A bántalmazás következtében a sértett a mellüregbe hatoló szúrt sérülést, számos zúzódást és többszörös arccsont törést szenvedett el, melyek közül az utóbbi a sértettnél az átlagost meghaladó mértékű szenvedést okozott. A mellkasi és koponya sérülések, valamint azok szövődményei a sértett életét veszélyeztették.
 
A törvényszék a vádlottat a fenti cselekmény miatt 6 év szabadságvesztés büntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülményként a vádlott javára értékelte, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, annak elkövetését beismerte és megbánó magatartást tanúsított. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekményt kitartó módon, hozzátartozója sérelmére követte el. 
 
Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője 3 napon belül dönt a fellebbezés tárgyában. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.
 
Miskolc, 2018. február 13. 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály