Nyíregyházi Törvényszék - Elítélte a bíróság csalás-sorozatot interneten keresztül elkövető vádlottat

A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. július 10-én információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 3 év börtönbüntetésre, 200.000 forint pénzbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte B. B. vádlottat.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint az informatikus végzettséggel rendelkező vádlott évek óta interneten megvalósított csalási cselekményekből tartotta fenn magát.
 
2015-től internetes weboldalakon különböző cégek nevében hamis álláshirdetéseket tett közzé telekommunikációs állások betöltésére, és a hirdetésekre jelentkező sértettektől „tanfolyam díj” ürügyén különböző pénzösszegek átutalását kérte. Ezzel egyidejűleg telefonokat és egyéb termékeket rendelt meg online. A tanfolyam díját az internetes áruházak bankszámláira kérte utalni. A pénzösszegekhez úgy jutott hozzá, hogy a termékekre a megrendelést visszamondta, vagy a már kiküldött terméket visszaküldte, és így az ellenérték részére kiutalásra („visszautalásra”) került.
 
Több sértettet ejtett tévedésbe úgy, hogy arról tájékoztatta őket, hogy nem indul a tanfolyam, ezért a befizetett pénzt vissza szeretné utalni, emiatt a bankkártyájuk adatait is megszerezte tőlük, és azokat felhasználva vásárolt.
 
A vádlott a fenti módszerekkel 2015. novembere és 2016. októbere között rendszeres haszonszerzésre törekedve 136 sértettet ejtett tévedésbe, károkozási szándéka mintegy 10 millió forintra terjedt ki.
 
Az ítélet nem jogerős, a vádlott fellebbezést jelentett be enyhítés végett.
 
Nyíregyháza, 2018. július 10.
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály