Nyíregyházi Törvényszék - Előzetes letartóztatásban a kiskorút kiraboló nő

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt elrendelte M. L-né előzetes letartóztatását.
 
A nyomozás adatai szerint a tiszavasváriban élő gyanúsított – és ismeretlen társa – 2017. szeptember 22-én reggel 7 órakor Nyíregyházán megállított az utcán egy gyalog közlekedő, szemmel láthatólag fogyatékkal élő 13 éves lányt, és azt kérték tőle, hogy adjon nekik valamit. A sértett elmondta, hogy nincs nála sem pénz, sem más érték. Ekkor a gyanúsított társa a lány mögé állt, és megakadályozta a távozását úgy, hogy megfogta a sértett két vállát. Közben M. L-né gyanúsított hátrahúzta a lány haját, és mindkét füléből kivette a 25.000 Ft értékű arany fülbevalóját. A sértett nem volt képes sem a bűncselekmény felismerésére, sem elhárítására.
 
A bíróság álláspontja szerint alaposan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezése esetén tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, illetve a még nem ismert elkövető társával történt összebeszéléssel az eljárás lefolytatását megnehezítené. A cselekmény tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére tekintettel attól is alaposan lehet tartani, hogy a gyanúsított a hatóság elől megszökne vagy elrejtőzne, illetőleg újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.
 
A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.
 
Nyíregyháza, 2017. október 12.
 
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály