Nyíregyházi Törvényszék - Elrendelte a bíróság a tornyospálcai emberölés gyanúsítottjának ideiglenes kényszergyógykezelését

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2018. március 10-én emberölés bűntette miatt indult eljárásban megszüntette ifj. T. B. előzetes letartóztatását, egyúttal elrendelte ideiglenes kényszergyógykezelését.
 
A bíróság megállapította, hogy a nyomozás adatai szerint a gyanúsított továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. január 20-án reggel tornyospálcai lakóházukban többször megszúrta édesapját, aki ennek következtében életét vesztette. 
Az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény szerint a gyanúsított elmebetegségben szenved, emiatt képtelen volt a cselekménye következményeinek a felismerésére, az elkövetéskor beszámíthatatlan volt. A gyanúsított jelenleg is pszichiátriai gyógykezelés alatt áll, a bűncselekmény elkövetésekor betegségének aktív tünetei fennálltak, s enyhébb formában jelenleg is fennállnak.  Nem kizárható vele szemben a bűnismétlés veszélye.
 
A büntetőeljárási törvény értelmében meg kell szüntetni annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akinek az ideiglenes kényszergyógykezelését a bíróság elrendelte. E rendelkezésre tekintettel a bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntette. Az ideiglenes kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben hajtják végre.
 
A végzés jogerős.
 
 
Nyíregyháza, 2018. március 12.
 
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály