Nyíregyházi Törvényszék - Embercsempészeket ítélt el a bíróság

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. november 8.-án súlyosbította az elsőfokú bíróság ítéletét és embercsempészés miatt 2 – 2 év végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat. 
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a 36 éves és 24 éves vádlottak egy külföldi személy megbízásából Ukrajnába mentek, ahol a határmenti szállódában várakozó 6 mongol állampolgárt akartak anyagi ellenszolgáltatásért cserébe Magyarországra illegálisan bejuttatni. A négy férfit és két nőt kocsival a határ mellé szállították, ahol I. rendű vádlott útmutatása szerint gyalogosan elindultak Magyarország irányába, azzal, hogy miután átjutottak a túloldalt I. rendű vádlott kocsival felveszi és Budapestre szállítja őket, míg II. rendű vádlott vonattal megy utánuk. 
A hat illegális határátlépőt a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2017. november 08.-n a határ közelében elfogta, majd meghallgatásukat követően átadták az ukrán határőrizeti szerv munkatársainak. 
Ez idő alatt a vádlottak a gépjárművel a beregsurányi határátkelőhelyen belépésre jelentkeztek, de a kocsi átvizsgálása során több női ruhanemű mellett az egyik illegális határátlépő okmánya is előkerült, ezért a vádlottak őrizetbe vették. 
 
Az ítélet jogerős. 
 
Nyíregyháza, 2018. november 9.
 
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály