Nyíregyházi Törvényszék - Felmentette a bíróság a polgármestert

A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. május 14-én nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól felmentette B. T. Z. vádlottat.
 
Az ügyészség a vádlottat azzal vádolta, hogy egy szabolcsi település polgármestereként 1,8 millió forint kárt okozott az önkormányzatnak 2014-ben. A vádirat szerint a vádlott egy ravatalozó épület akadálymentesítési és rekonstrukciós munkálatainak elvégzése céljából szerződést kötött egy kft-vel, azonban a műszaki átadáskor különböző hiányosságokat tártak fel. Ennek ellenére a vádlott utalványozóként hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat a kft. részére átutalja a számla teljes összegét. 
Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint - a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján - a polgármester mindent megtett annak érdekében, hogy a beruházás teljes megtörténte igazolható legyen. Felelős műszaki ellenőrt bízott meg, aki két helyszíni szemle után a beruházási terv szerinti megvalósítását leigazolta, s a korábban észlelt hibák kijavítását ellenőrizte. A vádlott ennek alapján állította ki a teljesítési igazolást, és utalta ki az összeget a vállalkozónak.
 
Az ítélet nem jogerős.
 
 
Nyíregyháza, 2018. május 15.
 
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály