Nyíregyházi Törvényszék - Ítéletet hozott a bíróság a kiskorú veszélyeztetésével vádolt tanár ügyében

A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. június 12-én kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, ezenkívül 5 évre eltiltotta a tanári szakképesítéshez kötött foglalkozás gyakorlásától.
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a tanóráin nem megfelelő pedagógiai módszereket alkalmazott. Rendszeresen megalázóan, becsületsértő módon beszélt a gyerekekkel, őket „hülyének”, „bénának”, „bambának” nevezte. A tanórákon többször agresszív hangnemben kiabált, s az is előfordult, hogy káromkodott a gyerekek előtt. Ha a gyerekeknek nem volt megfelelő az úszástechnikájuk, a fejükre ütött, vagy az úszószemüveget úgy megrántotta a gyerek fején, hogy az a gyerek arcára visszacsapódott. A nem megfelelő testalkatú gyerekeket az osztály előtt „lekövérezte”. A vádlott manipulálta a gyerekeket azzal, hogy aki elmondta a szüleinek az iskolában történteket, azt a következő tanórán megszégyenítette. Módszerei olyan mértékű szorongást, feszültséget okoztak több diákban, hogy a vádlott órái előtt többen fejfájástól és hányingertől szenvedtek, illetve volt, aki már előző éjszaka nem tudott aludni.
 
A bíróság a 11 sértett kiskorú gyermek, a szülők tanúvallomására, illetve a kirendelt igazságügyi szakértők szakvéleményére alapozta az ítéletét. 
 
Az ítélet nem jogerős.
 
Nyíregyháza, 2018. június 12.
 
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály