Nyíregyházi Törvényszék - Januárban folytatódik a bántalmazással vádolt tanár ügyének tárgyalása

A Nyíregyházi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben tartott tárgyalást december 5-én.  A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a vádlott a tanóráin nem megfelelő pedagógiai módszereket alkalmazott. Rendszeresen megalázóan, becsületsértő módon beszélt a gyerekekkel. A tanórákon többször agresszív hangnemben kiabált, s az is előfordult, hogy káromkodott a gyerekek előtt.
 
Ha a gyerekeknek nem volt megfelelő a technikájuk, a fejükre ütött, vagy az úszószemüveget úgy megrántotta a gyerek fején, hogy az a gyerek arcára visszacsapódott. A nem megfelelő testalkatú gyerekeket az osztály előtt „lekövérezte”. A vádlott manipulálta a gyerekeket. Aki elmondta a szüleinek az iskolában történteket, azt a következő tanórán megszégyenítette. Módszerei olyan mértékű szorongást, feszültséget okoztak több diákban, hogy a vádlott órái előtt többen fejfájástól és hányingertől szenvedtek, illetve volt olyan gyerek, aki már előző éjszaka nem tudott aludni.
 
A tárgyaláson a vádlott vitatta az ellene felhozott vádakat, elismerte, hogy szigorú tanár volt, és az érzékenyebb gyerekek nem kedvelték, ugyanakkor elmondta azt is, hogy ő soha nem bántalmazta a gyerekeket. Véleménye szerint hadjárat indult ellene az iskolában.
A bíróság tanúként hallgatta ki az iskola igazgatónőjét, aki arról számolt be, hogy a korábbi években is volt már probléma a vádlott viselkedése, módszerei miatt az iskolában, de idén több, mint 60 szülő jelezte panaszát a tanárral szemben, s kifogásolták, hogy nem megfelelő pedagógiai módszereket alkalmaz, ezért az igazgatónő megalapozottnak látta a feljelentés megtételét a vádlottal szemben.
 
A bíróság további tanúk kihallgatásával folytatja az eljárást 2018. január 16-án.
 
Nyíregyháza, 2017. december 6.
 
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály