Pécsi Ítélőtábla- Helybenhagyó ítélet - emberölés bűntettének kísérlete

A Pécsi Ítélőtábla dr. Makai Lajos vezette büntetőtanácsa helybenhagyta a Pécsi Törvényszék ítéletét, így a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt jogerősen 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A jogerősen megállapított tényállás szerint B.D. (45 éves, büntetett előéletű, Baranya megyei férfi) vádlott 2016. május 7. napján a lakóhelyén, B. községben a délelőtti órákban egy főzőversenyen vett részt, ahol alkoholt fogyasztott. Az italozást délután is folytatta, így az esti órákra ittas állapotba került. Ittasan vett részt az esti bálban, ahol hangoskodott, feltűnően viselkedett. Hozzátartozói – azért, hogy senkivel ne kerüljön konfliktusba – hazakísérték. A vádlott otthon szóvá tette nevelt fiának azt, hogy nem maradhatott a bálban. Rövid vita után a ház konyhájában a sértett – a vádlott nevelt fia – ököllel a vádlottat arcon ütötte. Az ütés hatására a vádlott elvesztette egyensúlyát, elesett. A földön kezébe került az esés következtében egy fiókból kiesett 13 cm pengehosszúságú kés. Ezt a vádlott megragadta és a földről feltápászkodva a fölé hajoló sértett irányába szúrt. Nagy erejű mozdulattal a kést a sértett arcába vágta. A kés a bal oldali járomív alatt hatolt a sértett fejébe. A penge 10,5 cm-es része beletört a sértett fejébe.

A sértett a jelentős vérvesztés miatt életveszélyes állapotba került. Fennállt a reális veszélye annak, hogy a szúrás következtében a sértett halálos sérülést szenved, aminek elmaradása csak a véletlenen múlt.

Pécs, 2017. szeptember 13.

Pécsi Ítélőtbála Sajtóosztálya