Pécsi Törvényszék - Ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és rablás bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék 2018. január 9-én kihirdetett ítéletével M. I. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, mint többszörös visszaeső 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte valamint 144.050 forint vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben, és kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. A bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámította a vádlott által előzetes fogvatartásban eltöltött időt és megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
 
A vádlott társával elhatározta, hogy lakásbetörés útján tulajdonítanak el értéktárgyakat, majd azokat eladják, így szereznek pénzt. 2014. március 12-én az esti órákban a vádlott és társa Pécsett, a Búza téren tartózkodtak, ahol észlelték, hogy egy társasház kapuja nyitva van. Miután látták, hogy az ablakból fény nem szűrődik ki, az éjszakai órákban bementek a házba. A lépcsőházban az idős sértett által lakott lakás ajtaját a vádlott egy csavarhúzóval a zárszerkezetnél kifeszítette, majd a két elkövető a lakásba behatolt. A lakás egyik szobájában aludt a 95 éves sértett. Amikor a vádlott és társa értékek után kezdtek kutatni, a sértett felébredt és felkelt. A vádlott és társa faggatni kezdték az értékek hollétéről. A sértett közölte, hogy nincsenek értékei, ekkor a vádlott bántalmazta a sértettet, legalább két alkalommal, közepes-nagy erővel a fején ököllel megütötte. A sértett ennek következtében öntudatlan állapotba került és az ágy előtti szőnyegre esett.
Ezután a vádlottak 128.100 forint értékben porcelánokat, egyéb dísztárgyakat és 160.000 forint készpénzt tulajdonítottak el a lakásból, míg a rongálással 23.300 forint kárt okoztak.
A sértett a bántalmazás következtében súlyos, 4-6 hónap alatt, maradandó fogyatékossággal gyógyult sérüléseket szenvedett. A fejét ért nagy erejű ütések következtében kialakult sérülése miatt csak a szerencsének köszönhető, hogy nem alakult ki életveszélyes sérülése.
 
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így a bíróság határozata még nem jogerős.
 
Pécs, 2018. január 9.
 
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály