Pécsi Törvényszék - Ítélet foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt

A Pécsi Járásbíróság 2018. május 7-én kihirdetett ítéletével K. G. vádlottat, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta és kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.
 
A vádlott pécsi férfi autószerelőként dolgozik. 2017. május 22-én a sértett gumicserére vitte hozzá a gépkocsiját. A sértett új gumikat vásárolt a gépkocsi meglévő könnyűfém felnijére. A vádlott nyári mintázatú gumiköpenyeket rakott fel. A gépkocsi nem megfelelő ET számú keréktárcsákkal volt felszerelve. A vádlott által felszerelt – a leszerelthez képest - nagyobb méretű gumik azt eredményezték, hogy a személygépkocsi műszaki állapota közlekedésre alkalmatlanná vált. A vádlott a szerelés közben a csavarokat nem rögzítette megfelelően és a kerékcsavarok rögzítettségét sem ellenőrizte megfelelően.
 
A sértett a személygépkocsival a telephelyről távozott és két kilométer megtételét követően Pécsett balesetet szenvedett úgy, hogy a bal első kereke kiesett, mert mind a négy kerékcsavarja kitekeredett. A baleset időpontjában a bal hátsó kerék valamennyi kerékanyája, míg a jobb oldalon az első és hátsó keréknél is egy-egy csavar laza volt.
 
A vádlott foglalkozási szabályt szegett. Az ellenőrzés sem kézi mechanikus kulccsal, sem nyomatékkulccsal nem történt meg, miután leengedte az emelőről a gépkocsit.
 
A baleset során a sértett nem sérült meg.
 
Az ítélet jogerős.
 
Pécs, 2018. május 08.
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály