Pécsi Törvényszék - Ítélet közúti veszélyeztetés bűntette miatt

A Komlói Járásbíróság 2018. november 5-én kihirdetett ítéletével K.B. vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 3 év 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, úgy, hogy a szabadságvesztés büntetés végrehajtását kettő évi próbaidőre felfüggesztette.
 
A vádlott férfi 2017. október 5-én a koraesti órákban bódult állapotban közlekedett az általa vezetett személygépkocsival a 66-os számú főúton, amikor a Sásdi Rendőrőrs rendőrei közúti ellenőrzést tartottak. A rendőrök ennek során észlelték, hogy a vádlott „Előzni tilos!” jelzőtábla hatálya alatt, a záróvonalat átlépve előzött meg egy másik személygépkocsit. Ekkor megkülönböztető hang- és fényjelzést használva követni kezdték a vádlott által vezetett járművet, hogy intézkedés alá vonják. A vádlott nem állt meg a gépkocsijával, hanem továbbhaladt és a sebességhatárt folyamatosan átlépve, nem az útviszonyoknak és a forgalmi jelzéseknek megfelelően közlekedett, több településen is keresztül haladt, miközben több szembejövő gépjárművet kényszerített lehúzódásra. A vádlotti gépkocsit – hat településen keresztül üldözve – a rendőröknek a 6601 számú úton sikerült intézkedés alá vonni. A vádlott a gépkocsit a gépjárművezetésre hátrányosan ható szerek hatása alatt vezette.
 
Az ügyész az esetleges fellebbezése bejelentésére három munkanapi határidőt tartott fenn, így a bíróság határozata még nem jogerős.
 
Pécs, 2018. november 7.
 
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály