Pécsi Törvényszék - Ítélet rablás bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2018. június 12-én kihirdetett ítéletével lényegében helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság 2017. november 24-én kihirdetett ítéletét, melyben K. M. vádlottat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt 4 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés büntetésbe beszámította a vádlott által előzetes letartóztatásban töltött időt. Ezen kívül kötelezte a vádlottat a felmerült bűnügyi költségek megfizetésére.
 
A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.
 
A vádlott, egy fiatal pécsi férfi, 2017. február 27-én délelőtt Pécsett, egy utcán tartózkodott, amikor felfigyelt a lakása felé tartó idős, sértett nőre, akinek a bal kezében két bevásárló táska, míg jobb kezében kézitáska volt. A vádlott egy ideig követte a sértettet, majd – mivel észlelte, hogy a sértett mindkét lábának térdízületi problémái vannak, ezért lassan halad – a lépcsőház bejárati ajtajához érkező sértett mellé érve megragadta a kezében tartott retiküljét, azt 2-3 alkalommal, nagy erővel megrántotta, melynek következtében a sértett - aki igyekezett az elvételt megakadályozni és közben segítségért is kiáltott – elesett, így a táska is kiesett a kezéből. Ekkor a vádlott a sértett retiküljével - az abban lévő készpénzzel, pénztárcával, valamint a sértett lakáskulcsával és a nevére kiállított személyi igazolványával  - a helyszínről elszaladt, majd az igazolványt és a táskát egy, az utcában található ház előtt, közterületen elhajította, míg a táskában talált 15.000 forint készpénzt eltulajdonította.
 
A vádlott a sértettnek a bűncselekménnyel összesen 18.100 forint kárt okozott, melyből – a vádlottól történt lefoglalással – 2.740 forint megtérült.
 
Az ítélet jogerős.
 
Pécs, 2018. június 12.
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály