Pécsi Törvényszék - Ítélet vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Járásbíróság 2017. október 3-án B. J. I. r. vádlottat vesztegetés bűntette miatt 156.000 forint pénzbüntetésre, D. Cs. II. r. vádlottat befolyással üzérkedés vétsége miatt 9 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, valamint a II. r. vádlott vonatkozásában elrendelte két korábbi ítélettel kiszabott 1 év valamint 1 év 2 hónap szabadságvesztés végrehajtását is.
 
Az ügyészség vádja szerint: az I. r. vádlott férfit, a külföldön élő sógornője és annak élettársa megkeresték azért, hogy sógornője jogosítványhoz jusson anélkül, hogy Magyarországra kellene utaznia. Az I. r. vádlott a II. r. vádlotthoz fordult az ügyben segítségért, aki egy budapesti autósiskolánál fennálló kapcsolata útján ígért neki segítséget abban, hogy az I.r. vádlott sógornője úgy szerezzen jogosítványt, hogy sem tanfolyamon, sem vizsgán ne kelljen részt vennie, mindezért 250.000 forintot kell fizetni. A II. r. vádlott azonban ilyen ismeretséggel nem rendelkezett, a célja a jogtalan előnyért kért összeg megszerzése volt. Az I. r. vádlott rokonai a fentiekről történt tájékoztatás után, 2015 nyarán Magyarországra utaztak és átadtak az I. r. vádlottnak 250.000 forintot. Ezután az I. r. vádlott és a II. r. vádlott Budapestre utaztak, ahol a II. r. vádlott által – az interneten véletlenszerűen – kiválasztott autósiskolához mentek, a II. r. vádlott átvette a pénzt az I. r. vádlottól, melyből az út során tankolásra elköltöttek 15.000 forintot. A II. r. vádlott bement az autósiskolába, egy nő nevében szerződést kötött gépjárművezetői tanfolyam elvégzésére, és befizetett 20.000 forintot, majd visszament az I. r. vádlotthoz és közölte, hogy az autós iskola vezetőjének átadta a 235.000 forintot, ő fogja rendezni a továbbiakat. Ezután a vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésről az I. r. vádlott nem kapott további tájékoztatást, ezért 2015. augusztus 28-án felhívta a budapesti autósiskola vezetőjét, hogy érdeklődjön a jogosítvánnyal kapcsolatban, de az iskola vezetője arról tájékoztatta, hogy náluk képzés és vizsga nélkül vezetői engedély megszerzésére nincs lehetőség.
 
Az ügyész, az I. r. vádlott és védője a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartottak fenn, míg a II. r. vádlott valamint a védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.
 
Pécs, 2017. október 9.
 
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály