Pécsi Törvényszék - Jogerős ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék 2017. március 13-án kelt ítéletével bűnösnek mondta ki B. T. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért őt 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.
 
A vádlott a Mecseken egy saját kézzel, kőből, fából és sárból épített, egy szobából és konyhából álló házban lakott egyedül. A cselekmény előtt, körülbelül 2-2,5 héttel korábban költözött a házba a vádlott ismerőse, a sértett is. 2016. augusztus 23-án délután a vádlott és a sértett együtt italozott, majd 17 óra körüli időben megjelent a vádlott még egy ismerőse, így már hárman folytatták az italozást. Estére a vádlott és harmadik társuk összevesztek, a vádlott őt elküldte, majd a sértettel kb. éjfélig italoztak.  A vádlott ekkor lefeküdt, a sértett pedig a konyhában hallgatta a rádiót. A vádlott kis idő múlva felébredt a rádió hangjára, kiment a konyhába, majd szóváltásba keveredett a sértettel.
 
Ennek során a vádlott kést vett magához és azzal, a még álló helyzetben lévő sértett felső teste irányába többször is szúrt, aki védekezésképpen felemelte bal karját, így a szúrások az alkarját, illetve tenyerét sebezték meg, majd a tovább folytatott támadás során a vádlott a sértett mellkasát és hasát két-két alkalommal szúrta meg. A sértett ezt követően összeesett. Az ittas vádlott a történtek után aludni ment, a sértett a konyhában feküdt le, fájdalmai voltak, többször kérte a vádlottat, hogy értesítse a mentőket és adjon neki vizet, de a vádlott nem ébredt fel. Amikor a vádlott a reggeli órákban felébredt, látta a sértett sérüléseit, elindult segítséget hívni. Ennek során egy férfi mobiltelefonját kérte el, arról 6 óra 45 perckor értesítette a mentőket. A testüregbe hatoló szúrt sérülések közvetlen életveszélyes állapotot idéztek elő a sértettnél. Szakszerű és gyors beavatkozás nélkül a sértett halálához vezettek volna.
 
Az ítélet jogerős.
 
Pécs, 2017. március 16.
 
A Pécsi Törvényszék Sajtóosztálya