Pécsi Törvényszék - Jogerős ítélet rablás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2016. október 18-án kihirdetett ítéletével N. L. I. r. és S. L. II. r. vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt mondta ki bűnösnek és ezért az I. r. vádlottat – mint visszaesőt - 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a II. r. vádlottat – mint különös visszaesőt - 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. 
 
Az I.r. vádlott vonatkozásában egy korábban kiszabott szabadságvesztés büntetéshez kapcsolódó feltételes szabadságot megszüntette, míg a II. r. vádlott vonatkozásában korábban kiszabott, de akkor végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtását rendelte el azzal, hogy a vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra.
 
A többszörösen büntetett előéletű, ittas vádlottak 2016. március 30-án 22 óra körüli időben, Pécsett, egy éjjel-nappali üzletben felfigyeltek arra, hogy a sértett férfi nagyobb összegű készpénzt tart magánál. Az üzletből távozó sértettet követni kezdték, majd egy téren az I. r. vádlott hátulról megragadta a sértett mindkét karját és azokat hátrafeszítette, miközben a II. r. vádlott egy ízben ököllel a sértett bal oldali állkapcsát megütötte. A II. r. vádlott a sértett zsebeit kiforgatta és az abban talált pénztárcából 30 000.- forint készpénzt vett magához, ezután a sértett személyes iratait és pénztárcáját a földre dobta. A vádlottak ezt követően elszaladtak a helyszínről.
A sértett a bántalmazás során nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.
 
Az elsőfokú bíróság ítéletét a Pécsi Törvényszék 2017. április 18. napján bírálta felül és a kiszabott büntetéseket helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság ítélete a másodfokú határozattal jogerőre emelkedett.
 
Pécs, 2017. április 19.
 
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály