Pécsi Törvényszék - Jogerős ítélet rongálás bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a Pécsi Járásbíróság elsőfokú ítéletét részben megváltoztatva T.R. vádlottat közveszélyokozás bűntettének kísérlete, rongálás bűntette, lopás vétsége, 3 rendbeli kifosztás bűntette, valamint 2 rendbeli okirattal visszaélés vétsége miatt három év három hónap szabadságvesztésre ítélte és kettő évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
 
A vádlott 2015. június 28-án a sértettől, annak pinceházában szeszesitalt vásárolt, majd azt elfogyasztotta. A vádlott később úgy döntött, hogy ismét szeszes italt vásárol a sértettől. A sértett nem volt otthon, ezért a vádlott a pinceház ajtajáról a lakatot lefeszítette, bement és hét darab dobozos sört vett magához, amelyből kettőt a helyszínen elfogyasztott. A vádlott haragudott a sértettre és úgy gondolta úgy áll bosszút, hogy a pinceházat felgyújtja, ezért az épületben talált műanyag kannát meggyújtotta, majd távozott. A tűzben a ház leégett, amely miatt a sértettnek 16.118.959 forint kára keletkezett.
A vádlott 2016. január 26-án bement a testvére által lakott házba, ahol közölte az ott lévő rokonaival – két nővel és három kisgyermekkel -, hogy „bumm lesz”, miközben egy öngyújtót gyújtogatott. A vádlott a nyári konyha ajtaját magára zárta, az abban lévő PB palackról leszerelte a nyomáscsökkentőt és megnyitotta a palackot. A vádlott többszöri felszólítás ellenére sem zárta el a gázpalackot, továbbra is az öngyújtóval fenyegetőzött a következő szavakkal: „nem érdekel, most megdöglik mindenki, mindannyian meghalunk”. A szomszéd közölte a vádlottal, hogy hozott neki egy sört, ekkor a vádlott kinyitotta a nyári konyha ajtaját, a két szomszéd ekkor bement a helyiségbe, a gázt eresztő palackot kivitték az udvarra, majd a vádlott testvére kinyitotta a nyílászárókat, így a gázt kiszellőztették, a helyiség ezért nem robbant fel.
 
A vádlott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Osztályán 2016. január 26. és 2016. február 6. napja között gyógykezelésben részesült. A vádlott kihasználva a beteg sértettek figyelmetlenségét a gyógykezeltektől több alkalommal tulajdonított el pénztárcát – bennük okmányokkal, készpénzzel -, valamint mobiltelefon készüléket.
 
Az ítélet jogerős.
 
Pécs, 2018. november 6.
 
Pécsi Törvényszék Sajtóosztály