Pécsi Törvényszék- Nem jogerős ítélet közúti baleset okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt

A Siklósi Járásbíróság 2017. szeptember 12-én Sz. A. vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt 1 év 8 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 2 évre eltiltotta a „B” járműkategóriájú közúti járművek vezetésétől.

A vádlott férfi 2016. szeptember 4-én az általa vezetett személygépkocsival a 5806 számú úton, Okorág felől Sumony irányába közlekedett, a gépkocsi jobb első ülésén az édesanyja utazott. Az út során 70-75 km/h sebességgel közlekedett, majd a vasúti átjáró biztosító fénysorompójának az áthaladás tilalmát jelző villogó piros fényjelzés ellenére a gépkocsijával a sínekre hajtott, ahol összeütközött a Sumony felől Okorág irányába közlekedő, a megállóhelyre érkezés miatt lelassító – 45 km/h sebességgel közlekedő – személyvonat motorkocsijával.
A motorvonat az első részével ütközött a gépkocsi jobb oldalának, majd azt leszakítva a gépkocsit a sínpályáról kilökte, mely forgása közben egy fénysorompót kidöntve, az úttest baloldalán állt meg.

A vádlott édesanyja az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott a baleset során az édesanyját veszítette el.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Pécs, 2017. szeptember 13.

Pécsi Törvényszék Sajtóosztály