Szegedi Ítélőtábla - Emberölés bűntettének kísérlete Bordányban

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az eredetileg emberölés bűntettének kísérlete miatt (I. fokon életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért elítélt) Sz. S. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A táblabíróság – egyetértve a váddal – a vádlott cselekményét emberölés bűntette kísérletének minősítette, míg a vádlott büntetését 4 év 2 hónapról 6 év börtönre súlyosította. 
Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott a fejsze élével csapott a sértett fejére, vagyis látnia kellett, hogy ezzel a megtámadott halálát is okozhatja. A halál bekövetkeztét ugyan nem akarta, de annak bekövetkezésébe belenyugodott, így az emberölés bűntettének kísérletét eshetőleges szándékkal elkövette. Tekintettel a cselekmény tárgyi súlyára és az elkövető társadalomra veszélyességére a 6 év börtönbüntetés szükséges és egyben elégséges a büntetési célok megvalósulásához. 
Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.
Az ügyhöz kapcsolódóan az ítélőtábla Sz. Gy-vel, a vádlott fiával szemben (aki valótlanul állította, hogy ott volt a helyszínen, és valótlan dolgokat mondott tanúvallomásában) hamis tanúzás bűntette miatti eljárás megfontolása végett az iratokat megküldi a Szegedi Járási Nyomozó Ügyészség részére.
 
2014. június 9-án délelőtt a Bordányban élő vádlott a szomszédja, E. M.né hívására átment az asszonyhoz segíteni. Ekkor együtt italoztak, majd amikor a vádlott hazatért, tovább ivott, és délutánra leittasodott. Ezen a napon G. Gy.né sértett egész nap otthon dolgozott. Este E. M.né felhívta, és közölte, hogy másnap sem ő, sem a sértett nem tud dolgozni menni hozzá. Ezen az asszony felidegesítette magát, dühös lett, és előbb E.-néhez ment át, majd felkereste a vádlottat is. A vádlott tanyáján az italozás miatt összeszólalkoztak, a sértett leszidta a vádlottat azért, mert E.-nét leitatta. A vádlott felszólította a sértettet, hogy hagyja el a tanyáját. Eközben a mellette lévő farakáshoz lépett, egy fejszét vett magához, és a fejszével a sértettet fejbe vágta. Az asszony a támadás következtében 8 napon túl, ténylegesen 6 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett el, de a fejsze alkalmas volt ara, hogy akár halálos sérülést okozzon. A halálos eredmény elmaradása csak a véletlenen múlott. 
 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. június 16-án az ügyészség által emberölés bűntettének kísérletével vádolt Sz. S. vádlottat, és ezért őt 4 év 2 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 
 
Szeged, 2017. december 06. 
 
Szegedi Ítélőtábla Sajtóosztály