Szegedi Törvényszék - Kilátástalannak látta életüket az emberölés bűntettének kísérlete miatt elítélt asszony

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki K. J.-né vádlottat emberölés bűntettének kísérletében, ezért 4 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
 
A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott és a sértett 2004. év óta élettársak voltak, közös lakásban éltek Szentesen. A cselekmény elkövetése idején 75 éves sértett ágyhoz kötött beteg volt, önállóan nem tudta magát ellátni, az ágyat elhagyni egymaga nem volt képes. Állapotából kifolyólag állandó véralvadásgátló kezelésben részesült, melyről a vádlott tudomással bírt.
A vádlott élettársának egészségügyi állapota miatt, továbbá elmeállapotából is eredően élethelyzetüket kilátástalannak érezte, ezért úgy határozott, hogy mind a sértett, mind a saját életének véget vet. A vádlott ennek érdekében 2016. december 12-én a kora délutáni órákban lakóházuk nyári konyhájában a tűzhelyen a gázt megnyitotta, a lakóház padlásterében lévő könyveket gázolajjal lelocsolta, majd a nyári konyhában elhelyezett PB gázpalackot is megnyitotta, és az abból kiáramló gázt meggyújtotta. A gázpalackból kiáramló gáz ennek hatására fáklyaként kezdett égni, azonban – a vádlott szándéka ellenére – nem robbant be, és a gázolajjal leöntött könyvek sem gyulladtak be, a gázpalack lángja pedig néhány perc égést követően elaludt.
Ezt követően a vádlott 2016. december 13-án a reggeli órákban, pontosan meg nem határozható időpontban elővett egy borotvapengét annak érdekében, hogy a sértett életét kioltsa. A félálomban lévő, valamint egészségi állapota, bénultsága okán a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes sértett bal kezén a csukló verőeret átvágta, ezzel egyidejűleg megvágta a sértett kezét a tenyerénél is. Ezt követően a vádlott ugyanezzel a pengével a saját csuklóján lévő ereket is megvágta több alkalommal.
A vádlott által okozott sérüléssel összefüggésben a sértettnél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, mert a verőér átvágása következtében olyan mértékű vérveszteséget szenvedett, amely azonnali megfelelő orvosi ellátása nélkül rövid időn belül a sértett halálához vezetett volna.
A sértett halála kizárólag azért nem következett be, mert a sértett ellátásában, gondozásában huzamosabb ideje segítő, és a helyszínen egy korábbi megbeszélésre figyelemmel a cselekmény napján 9 óra 20 perc körüli időben megérkező személy azonnal értesítette a mentőszolgálatot.
 
A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.
 
Szeged, 2018. január 10. 
 
Szegedi Törvényszék Sajtóosztály