Szegedi Törvényszék - Nem jogerős előzetes letartóztatás költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte további két gyanúsított előzetes letartóztatását, akiket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a nyomozó hatóság. A gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2018. június hó 16. napjáig tart.
 
A Csongrád Megyei Főügyészség újabb három gyanúsított előzetes letartóztatását, illetve egy gyanúsított vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a gyanúsítottak is részt vettek az alábbi cselekményekben.
A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól a tevékenységet ténylegesen szervező gyanúsított által vezetett szombathelyi székhelyű cég mentesüljön. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket nem vallották be vagy ha történt is bevallás, azt nem követte az adó megfizetése. A bűnszervezet 2013. és 2016. januárja közötti működésével összefüggésben a több, mint 9 milliárd forintos forgalom mellett az állami költségvetését általános forgalmi adó adónem mintegy 1,7 milliárd, míg személyi jövedelem adó adónemben mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte.
 
A gyanúsítottak valamennyien a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak és valamennyien az iskolaszövetkezetek tényleges irányításában is részt vettek, amellyel összefüggésben általános forgalmi adó adónemben, valamint a munkáltatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében mintegy 6.253.000.000.-Ft vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.
 
A bíróság két gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis ezen gyanúsítottak vonatkozásában a cselekmény gyanúsítás szerint szervezett, bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének. Emellett az egyik gyanúsított esetében megalapozottan lehetett következtetni arra is, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel (halmazati büntetésre és bűnszervezetre irányadó szabályokra figyelemmel 5-20 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt volt.
 
A bíróság a másik két gyanúsított esetében az előzetes letartóztatás, illetve lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére irányuló ügyészi indítványt elutasította.
 
A bíróság kényszerintézkedést elrendelő döntését az ügyész tudomásul vette, a  gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be azzal szemben, míg az ügyészi indítványt elutasító végzéseket a gyanúsítottak és védőik tudomásul vették, azonban azokkal szemben az ügyész jelentett be fellebbezést, így egy végzés sem emelkedett jogerőre.
 
Szeged, 2018. május 17. 
 
Szegedi Törvényszék Sajtóosztály