Szegedi Törvényszék - Nem jogerősen közel 45 millió forint kártérítés

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki dr. K. L. vádlottat 10 rendbeli sikkasztás bűntettében és 7 rendbeli csalás bűntettében, ezért 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 8 év közügyektől eltiltásra, 500.000 forint pénzbüntetésre és 8 év ügyvédi foglalkozástól eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
 
A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a 2014. márciusáig ügyvédként dolgozó vádlott a sértettek által rábízott letéti pénzeket saját céljaira használta fel, illetve oly módon kért kölcsön a sértettektől, hogy már a kölcsön átadását megelőzően is tisztában volt azzal, hogy nincs reális esélye és képessége annak visszafizetésére. 
 
A vádlott szegedi ügyvédi irodájában került sor többségében a szerződések és egyéb okiratok aláírására és a pénzek átvételére. A bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve, részben ismerősei bizalmával visszaélve, részben ügyvédként eljárva vagy – kamarai tagságának törlését követően – azt a látszatot keltve követte el, hogy ügyvéd.
 
A vádlott ügyvédként letéti bankszámlával rendelkezett, amely számlán lévő letéti összegeket sajátjaként kezelte, arról rendszeresen vett fel különböző összegeket és teljesített kifizetéseket, amely miatt a letéti szerződésekben foglat összegek visszafizetése, illetve szerződés szerinti teljesítése nem volt biztosított. Több esetben a sértetteket a különböző kölcsönösszegek átvételekor megtévesztette, mivel azok visszafizetése nem állt szándékában és arra reális lehetősége sem volt, illetve a pénz visszafizetésének időpontját illetően a vádlott a sértetteket mindvégig hitegette.
 
A bíróság nem jogerős ítéletében közel 45 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a vádlottat.
 
A bíróság ítéletével szemben az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés bejelentésére, míg azzal szemben a vádlott és védője felmentés, valamint a kiszabott büntetés enyhítése céljából fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.
 
Szeged, 2018. február 13.