Székesfehérvári Törvényszék - Előzetes letartóztatás embercsempészés bűntette miatt

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntette miatt folytat nyomozást a gyanúsítottakkal szemben.
 
Az alapos gyanú szerint a három külföldi – két orosz és egy koszovói állampolgár - gyanúsított gépjárművekkel 2017. november 3-án az osztrák-magyar államhatár irányából a déli államhatár irányába közlekedett. A gyanúsítottak az 55. és 56. számú főutak kereszteződésének közelében mintegy 30, az erdőben várakozó, Magyarországon illegálisan tartózkodó migráns személyt vettek fel a gépkocsikba, hogy őket fejenként 2000 euró készpénzért a határon illegálisan átjuttatva Ausztriába szállítsák. A már visszafelé közlekedő gépjárműveket vezető gyanúsítottak észlelték, hogy velük szemben rendőri intézkedés készül, ezért szétváltak, autóikkal külön útvonalon haladtak tovább. Közülük az egyik gépjármű Ráckeresztúr belterületén balesetet szenvedett, vezetője a helyszínt hátrahagyva elmenekült. A másik két gépkocsit vezető gyanúsított – és társaságukban a balesetet szenvedett gépjárművet vezető gyanúsított - másnap az M1-es autópálya 93+94 kilométerszelvényében került rendőrkézre.
 
A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a 2017. november 8-án megtartott ülésen mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte. Egyikük esetében úgy rendelkezett, hogy 5 millió forint óvadék megfizetése esetén a letartóztatást megszünteti. A kényszerintézkedés elrendelésének oka az volt, hogy a bíróság álláspontja szerint alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének, így jelenlétük az eljárási cselekményeknél más módon nem lenne biztosítható.
 
A végzés az egyik gyanúsított esetében jogerős, míg a másik két gyanúsított és védője a határozat ellen fellebbezést jelentett be.
 
Székesfehérvár, 2017. november 10. 
 
Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztály