Székesfehérvári Törvényszék - Jogerős döntés a bódult állapotban két ember halálát okozó sofőr ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék 2018. július 5-én helybenhagyta a Székesfehérvári Járásbíróság 2017. december 15-én hozott elsőfokú ítéletét, melyben a vádlottat a bíróság halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása bűntette miatt 8 év börtönbüntetésre, 8 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.
 
Az ítéletben megállapított tényállás szerint 2017. június 23-án délelőtt a vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott a vezetési képességét befolyásoló kábítószerek hatása alatt állva a 62-es számú főúton haladt gépkocsijával, két utast is szállítva. A Seregélyes-Jánosmajornál lévő útkereszteződésnél - ahol „Előzni tilos” jelzőtábla van kihelyezve - a vádlott előzésbe kezdett, bár ezt a szembe jövő forgalom nem tette volna lehetővé. A vádlott az előzés közben, miután észlelte a neki szemből érkező járműszerelvényt, hirtelen balra kormányzott, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni. 
 
A baleset következtében a vádlott által vezetett gépkocsi két utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életüket vesztették.
 
A 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett vádlott a gépjárműből kiszállt, s segítségnyújtás nélkül elhagyta a baleset helyszínét. Őt később a baleset helyszínétől mintegy 200 méterre fogta el a rendőrség.
 
 
Székesfehérvár, 2018. július 6.
 
Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztály