Székesfehérvári Törvényszék - Jogerős ítélet a több ember halálát okozó mezőfalvi közúti baleset vétsége ügyében

A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon kihirdetett ítéletével jogerős döntést hozott a 2014. november 1-jén a Mezőfalva és Nagyvenyim közötti úton történt halálos közúti baleset ügyében.
 
A Dunaújvárosi Járásbíróság 2017. június 19-én a vádlottat közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 4 év szabadságvesztés büntetésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentésért, másodlagosan az ítélet hatályon kívül helyezéséért, valamint harmadlagosan a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.
 
A másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék az elsőfokú bíróság eljárását törvényesnek, az általa megállapított tényállást megalapozottnak találta. Ugyanakkor, figyelemmel a súlyosító körülmények túlsúlyára, a vádlott szabadságvesztés büntetését 5 évre, a közúti járművezetéstől eltiltás büntetés tartamát 6 évre súlyosította. 
 
A jogerős ítéletben megállapította a bíróság, hogy 2014. november 1-jén este a vádlott személygépkocsijával ködös időben, Mezőfalva és Nagyvenyim között kocsisor előzésébe kezdett, amikor észlelte a szemből szabályosan közlekedő autóbuszt. A baleset elkerülése érdekében hirtelen kormánymozdulattal visszatért a saját sávjába, melynek során járműve bal első sarokrészével nekiütközött az ott szabályosan közlekedő, az általa megelőzött gépjármű előtt haladó személygépkocsi jobb hátsó sarkának. Az ütközéstől a szabályosan közlekedő személygépkocsi balra megperdülve áthaladt a bal oldali forgalmi sávba és frontálisan nekiütközött az autóbusznak. E személygépkocsi vezetője – egy állapotos asszony –, a jobb első ülésen helyet foglaló férje, valamint a jobb hátsó ülésen utazó gyermek olyan súlyos sérüléseket szenvedtek el, hogy a helyszínen életüket vesztették. A járműben a bal hátsó ülésen ülő másik gyermek 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el.
 
 Székesfehérvár, 2018. május 17.
 
Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztály